Basic Flow - Body Temple

Basic Flow je program namenjen početnicima i osobama koje dugo nisu bile aktivne. Program obuhvata osnovne parterne vežbe iz Pilatesa i Joge, koje istovremeno utiču na razvoj snage i fleksibilnosti celog tela, sa akcentom na jačanju i istezanju posturalnih mišića. Poseban značaj ovih vežbi se ogleda u tome što pomažu u otklanajnju posledica stresa i lošeg držanja tela, koje se često manifestuju u vidu tenzije mišića vratnog i ramenog pojasa.

Basic Flow program blagotvorno deluje na ceo koštano-zglobni sistem i preventivno deluje na osteoporozuOsteoporoza je bolest koja nastaje kao posledica smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju. Kao rezultat toga, one postaju slabe i podložne prelomima. Ovaj proces je naročito izražen kod žena u menopauzi. Najbolji način da se ovaj proces spreči i uspori jeste da se vodi računa o pravilnoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti. Najbolji i najprirodniji način jačanja i povećanja gustine gostiju, pored adekvatne ishrane, jeste trening sa opterećenjem. Pritisak na kost koji stvaramo podizanjem tereta, u ovom slučaju sopstvene težine i savladavanjem otpora proizvodi reakciju u vidu stvaranja koštane mase. Vremenom kosti postaju jače i deblje. 

Posebnu pažnju na našim časovima posvećujemo svesnom disanju, jer je spontano disanje najčešće plitko i nepravilno. Vežbama “svesnog daha” ostvarujemo umirujući efekat na emocije i nervni sistem.  Pravilno disanje unapređuje respiratorne funkcije organizma i podstiče pravilnu razmenu materija u organizmu, a samim tim pozitivno deluje na imuni sistem.

Prilikom vežbanja koristimo različite rekvizite, ali najčešće kao pomoć pri zauzimanju što adekvatnijeg položaja tela, što pruža mogućnost prilagođavanja vežbi osobama koje imaju zdravstvenih problema sa kičmom i zglobovima.