Joga - Body Temple

Ova drevna indijska veština stara više hiljada godina, je u svom izvornom obliku bila namenjena isključivo duhovnom razvoju i samorealizaciji. Danas, njena terapeutska i profilaktička svojstva naučno su potvrđena i odnedavno je Joga zvanično priznata disciplina od strane Ministarstva Zdravlja Republike Srbije, kao metod za unapređenje zdravlja ljudi.

 Hatha Yoga (jedna od grana Joge) se može opisati kao put telesne kontrole kroz različite položaje tela i različite tehnike disanja. Reč “hatha” je izraz sanskritskog porekla i sastavljena je od glasova ha i tha. Kada se glasovi ha i tha spoje zajedno, imaju značenje snažan ili snaga volje.
Program vežbi obuhvata sledeće elemente:
  • Asane- joga položaji,
  • Pranajame- tehnike disanja,
  • Meditacija- tehnike vizualizacije i
  • Joga Nidra- tehnika dubokog opuštanja.
Časovi predstavljaju kombinaciju ovih praksi koje su prilagođene karakteristikama, željama i energiji grupe. Prednosti vežbanja ove discipline su brojne. Osim što utiče na smanjenje faktora rizika oboljenja od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i visok krvni pritisak, joga podstiče dobro raspoloženje i sveukupni osećaj blagostanja.  Redovnim praktikovanjem joge se pozitivno deluje na zdravstvenu ravnotežu, poboljšanje cirkulacije i pravilno držanje tela. Utiče na normalizaciju telesne težine regulisanjem metabolizma.
Posebno ističemo njen značaj na relaksaciju od fizičke i umne napetosti, time što deluje na snižavanje nivoa kortizola (hormona stresa u krvi) i ublažava simptome depresije, anksioznosti i nesanice.
Praktikovanjem joge postajemo svesni fizičkog, duhovnog i emotivnog sklada. Joga nas vraća u sadašnji trenutak, vraća nas sebi.

Časovi Hatha joge traju 75 minuta.

No classes scheduled