Masaža beba - Body Temple

PROGRAM OBUKE RODITELJA ZA MASAŽU BEBA

Dodir i miris su veoma važno sredstvo komunikacije za bebu tokom njene prve godine života. Nežni dodir bebi prenosi roditeljski ljubav i na taj način se formira jaka veza između nje i roditelja. Primena masaže kod beba je praksa stara više stotina godina, ali i običaj negovan u kulturama mnogih naroda. Brojna istraživanja su potvrdila da masaža beba značajno utiče na emocionalni i motorički razvoj deteta, pomaže bebi da bolje spava, umanjuje bolove usled kolika, zatvora ili rasta zubića. Masaža stimuliše kod beba:

– razvoj mozga
– cirkulaciju
– digestivni, hormonalni, imuni sistem
– koordinaciju i ravnotežu
– disanje, imunitet i varenje
Važno je napomenuti da pored benefita za bebe, postoje i brojni benefiti za roditelje:
bolje razumevanje bebe, čitanje i uvažavanje bebinih signala i bolje razumevanje govora tela, pospešivanje procesa povezivanja, povećanje samopouzdanja i osnaživanje roditelja, unapređivanje roditeljskih veština, podjednaka zastupljenost oba roditelja, kvalitetno vreme provedeno sa bebom, snižavanje nivoa hormona stresa a povećavanje nivoa hormona za opuštanje (oksitocina i prolaktina), bolje spavanje (jer beba bolje spava), smanjenje postnatalne depresije, kontakt sa drugim roditeljima na obukama za masažu beba i razmena iskustava…

Masažu beba izvode roditelji, dok instruktor pokazuje pokrete na lutki. Prednost rada u grupi je i upoznavanje sa drugim roditeljima i razmena iskustva. Obuka se sastoji iz dva dela- praktičnog i teorijskog, gde se razgovara o bebinom plaču, signalima, benefitima masaže, prilagođavanju masaže detetu koje raste i raznim drugim izazovima roditeljstva.

Program je namenjen roditeljima beba do 12 meseci i traje 5 časova koji se održavaju jednom nedeljno. Obuku vodi sertifikovani instruktor IAIM instruktor za masažu beba-CIMI (Certified Infant Massage Instructor) Brankica Petrov.